Een 2e Life Science Incubator op Utrecht Science Park

Een uitdagend project met BREEAM Outstanding als duurzaamheidsambitie

De startende ondernemers in Life Science hadden behoefte aan meer kantoorruimte en laboratoria. Daarom werd besloten een tweede Life Science Incubator te realiseren. In opdracht van Ontwikkel- en bouwpartners GiesbersWijchen en Mecanoo architecten (samen verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie) heeft Intermontage de complete afbouw voor haar rekening genomen. In dit uitdagende project gaat het vooral om uitstraling, toegankelijkheid, flexibiliteit en efficiëntie.

Systeemwanden

Onze geluidwerende deur- en volglazen wandsystemen bieden voor de kantoren hierbij voldoende privacy met behoud van transparantie. De ML2 laboratoria zijn ingedeeld met onze gesloten wandsystemen die aan de hygiëne-eisen voldoen. Bovendien zijn ze eenvoudig aanpasbaar en verplaatsbaar.

Aan de atriumzijde zijn onze systeemwanden volledig uitgevoerd met metalen geperforeerde akoestische wandpanelen. Op die manier hebben wij de geluidsbeheersing vanuit dit atrium kunnen realiseren. Voor de toegang tot de laboratoria hebben we onopvallende wanddelen scharnierend gemaakt. Zo kan bij interne verhuizingen een deel van de wand naast de aluminium kaderdeuren opengezet worden voor in- of uithuizing van laboratoria benodigdheden.

Plafonds

Het gebouw heeft van binnen een unieke uitstraling gekregen door de toepassing van enkele slim gekozen plafondsystemen. In alle gangen aan de atriumzijde is er, samen met Derako, voor Solid Wood Systems gekozen voor het Grill plafondsysteem. Dit systeem, voorzien van akoestische isolatie, heeft de juiste uitstraling voor het ontwerp met de gebogen delen. Het is volledig demontabel voor de bereikbaarheid van de techniek.

De kantoren en laboratoria zijn voorzien van akoestische systeemplafonds van Rockfon Krios. Dit plafondsysteem met egaal witte panelen, heeft een zeer hoge geluidsabsorptie. Een prima lichtreflectie geeft een goed antwoord op alle gestelde eisen.

Om ook een goede akoestiek te krijgen in de trappenhuizen is hier gekozen voor het toepassen van plafondpanelen Ecophon Master B. Een uitstekende oplossing voor plafonds waar een minimale afhanghoogte gewenst is.

Totaalconcept

IBP Interieurbouw (onze interieurbouwafdeling) realiseerde de maatwerk koven, compleet ingerichte pantry’s voorzien van apparatuur en koffiemachines en een uitnodigende receptie. Daarmee zijn de puntjes op de i gezet van dit prachtige en zeer uitdagende totaalproject.

Design & Build (UAV-gc)

Door het hele gebouw hebben we, naast de reeds genoemde wanden en plafonds,  gebruik gemaakt van onze brandscheidingen, aluminium koofconstructies en metalen systeemwanden voor toiletten, werkkasten en het trappenhuis. Omdat bij een Design & Build (UAV-gc) project aangetoond moet worden of aan alle eisen is voldaan, zijn alle systeemwanden en plafonds positief in de praktijk getest.

Van BREEAM Excellent naar BREEAM Outstanding

In lijn met de duurzaamheidsambitie van de Universiteit Utrecht is voor de LSI de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’ gehanteerd. Giesbers/Mecanoo heeft met een Bespoke-procedure voor de combinatie kantoren en labs de ambitie ‘Outstanding’ aangeboden en daarmee de gewenste duurzaamheidsambitie overstegen.

  • Projecten uitgelicht:

  • Hier vindt u een selectie van onze gerealiseerde projecten.
  • Wilt u meer informatie, vul dan onderstaand formulier in.
  • * velden zijn verplicht.